biznes42.ru: вулкан игровые автоматы онлайн.
TANÉVKEZDÉSI INFORMÁCIÓK!

TANÉVKEZDÉSI INFORMÁCIÓK!

Kedves Diákok,Tisztelt Szülők! Közzétesszük a 2017/2018. tanévkezdéshez kapcsolódó időpontokat, határidőket, […]

“Év tanulója” – 2017

“Év tanulója” – 2017

Kovács Marcell iskolánk tanulója elnyerte a Veszprém Megyei Kereskedelmi és […]

Szakmák Éjszakája az Egryben

Szakmák Éjszakája az Egryben

2017.04.21.-én iskolánk második alkalommal vett részt sikeresen a Szakmák Éjszakája […]

Névadónk

EGRY JÓZSEF
(1883 Újlak – 1951 Badacsonytomaj)

Egry József a 20. sz. első felének egyik legjelentősebb magyar festője.
Tanulmányait Münchenben, Párizsban, majd Budapesten Ferenczy Károly és Szinyei Merse Pál tanítványaként végezte.

Élete és munkássága 1918-tól tartósan összefonódott a Balaton partjával. Badacsonyban áll emlékháza, amely a Kossuth-díjas alkotó múzeuma.
Először az expresszionizmus formanyelvén fejezte ki magát, majd egyéni stílust teremtett. E sajátos technikájú képei szuggesztív látomásban egyesítik az embert és a természetet. Egyik életrajzi jegyzetében a művész ezt írta: „Évekig vergődtem, dolgoztam, hogy kifejezésre juttassam azt a festői lényeget, ami ebben a balatoni világban megfogott és érdekelt.”

egryjozsefEgry József a hagyományból, az egyetemes művészetből és a látványból egyéni ötvözetet alakított ki. Ebben keresendők művészetének értékei, ebből magyarázható művészi nagysága, s egyben egyedi, követhetetlen volta. Művészete a zsenialitásából fakadó szubjektív líra, amelynek alapja a festő különös érzékenysége. A magyar képzőművészetben egyedülálló piktúrája józan, átgondolt művészet, amelyben a látvány szerencsésen ötvöződött a festő hivatástudatával. Ösztönös racionalitása – csaknem empirikus elemekből – olyan, a balatoni tájat felmagasztaló, az égi és földi tereket fénylőn egybevarázsoló, végtelenbe sejlő látomásokat vetett vászonra, amelyekben a szerkezet, a mérték, az arány s a ritmus mesteri fegyelmet teremtett.