NŐNAPI KÖSZÖNTÉS!

Rendhagyó nőnapi köszöntő!
(Az “Egry férfik” nevében tolmácsolja: Sipos Tamás)

Emlékszem. Amikor 11 évesen, kipirult arccal, izgatottan vártam az ünnepi köszöntő végét, amit jó igazgató urunk valamely érthetetlen okokból kifolyólag rend szerint bő lére engedett. Kezemben a magam gyűjtötte hóvirág csokrokat szorongatva, egyre hevesebben dobogó szívvel gondoltam a lányokra a 7. és a 8. á-ban. Hogy fognak örülni! – gondoltam somolyogva az akkor még nem létező bajuszom alatt. És örültek is! Én meg csak gyűjtöttem az angyali mosolyukat, no meg a puszikat, kedvességem bérét: hogy a nagy pofájú középcsatárral, a Brunner Gyurival ellentétben én bezzeg nem felejtettem el megköszönteni azt a 8, uszkve 10 szerelmemet nőnap alkalmából, akik anyám után életem legfontosabb személyiségei voltak azokban az időkben.

Azután az isiből hazaérve azon izgultam, nehogy édesanyám előttem érjen haza, mert akkor nem tudom „elkészíteni” az ajándékát: minden áldott anyák napja és nőnap alkalmából ugyanis ki szoktam takarítani a lakást. Különös műgonddal és bő vízzel mostam fel a konyhában a követ, amit a köszöntést és a boldog ölelést követően aztán jó anyám törölt kellően szárazra, párás szemmel és elnéző mosollyal a szája szegletében. – Soha nem feledem!

Évek múltán egyszer csak azt hallom, hogy a nőnapot ünnepelni „kommunista csökevény”, mert, hogy Magyarországon 1947-től illik évente egy nap piedesztálra emelni a nőket. Az eszem megállt és egy helyben topogott! Aztán meg jöttek a feministák és közölték, hogy nem kell őket ünnepelni, csak azért, mert a „genetikai lottón” épp a női nemet nyerték meg. Egy világ omlott össze bennem.

Most akkor szeretjük, vagy utáljuk a nőnapot?

Utána olvastam hát, mi az igazság ebben a fontos, ámde annál megosztóbb kérdésben.

Egy 2018-as felmérés eredményeire bukkantam, amelyben gyermekek osztották meg gondolataikat a „Mit ünneplünk március 8-án?” kérdéskörrel kapcsolatosan:

“A nőket, mert gyereket hajlandók szülni, hogy ne haljon ki a bolygó.” – vélekedett Eszter, 13,5 évesen.

„Azért ünnepeljük a nőket, – bizonygatta a 10 éves Peti – mert mindig elmosogatnak, teregetnek, sokat dolgoznak.”

„Nőnap azért van, hogy azok a nők is kapjanak virágot, akinek nincs gyerekük.” – állította határozottan a 8,5 éves Bence

“A nőket!” – bizonygatta Dorka, 7,5 évesen, hevesen önmagára mutogatva.

“Nőnapon azt ünnepeljük, hogy léteznek a nők! És azt, hogy szavazási jogot és a fiúkkal egyenrangú jogot kaptak.” – mondta Marci, aki csak 9 éves mindössze, de ő járt legközelebb a valósághoz.

A gyermekek válasza is hű tükröt mutat a valóságnak: A káosz totális!

Pedig a makacs tények egyszerűek: A nőnapon azokra a bátor és erős nőkre emlékezünk, akik egykoron kiálltak a nőkért, az egyenjogúságért, a női jogokért. Emlékezzünk tehát a tegnap és a ma hőseire egy szál virággal és jó szívvel.

Ne feledjük koszorús költőnk örök becsű sorait: „Kezeket a paplan fölé! Éljenek a csajok!”