PALACSINTAFUTÁS AZ EGRY-BEN!

A III. Palacsintafutás versenyünk nyertese a:
10/A csapata

(Vastag Attila tanár úr, Bogdán Bence, Budai Kornél, Miklósi-Sikes Zétény),
akik a révfülöpi BISZTRO 71 étterem felajánlását (4 pizzát) kapták jutalmul.
A versenyzők és segítők pillanatok alatt megették a versenyre sütött majd száz palacsintát!

A Palacsinta Nap vagy húshagyókedd – a húsvét előtti 41. napra eső kedd – a nagyböjt elő-estéje. Ez az utolsó lehetőség mindenféle ételek fogyasztására, a bőséges étkezés ugyanis nagyböjtben tilos. Tehát a házban megmaradt tojásokból, vajból, zsírból palacsintát készítet-tek, ezért ezt a napot Palacsinta Napnak nevezték.
A legrégibb és leghíresebb Palacsinta nap rendezvény a buckinghamshire-i Olney-ban tar-tott verseny. Ez 415 yard (380 méter) futás, melyen tizenhat év feletti főkötőt és kötényt viselő nők vehetnek részt. Nekik a futás alatt legalább háromszor fel kell dobniuk és meg-fordítaniuk a palacsintájukat a serpenyőben. A nyertes csókot kap a Palacsinta Harangozótól és egy imakönyvet a vikáriustól.

E szokás eredete egészen a XV. századig vezethető vissza, a történet pedig így szól: 1445-ben egy Olney nevű faluban élő hölgy kedden épp a böjt előtti utolsó palacsintákat sütögette otthon, amikor meghallotta a templomi harangokat, melyek istentiszteletre és a hamvazó-szerda előtti gyónásra hívták a gyülekezet tagjait. Azon való félelmében, hogy elkésik, úgy ahogy volt nekiiramodott, konyhakötényben, kendővel a fején, kezében még mindig a pala-csintasütőt szorongatva.

Az első palacsintafutó így egyfajta népszokást teremtett, s a palacsintafutást iskolánk fenn-állásának huszadik évében mi is hagyományaink közé emeltük.
Képek a III. Palacsintafutás versenyzőiről és szurkolóiról: